SYTY

Tulen ja jään ylioppilasteatterifestivaali 2022

22.-24.4.2022 Rovaniemi

Tulen ja jään_kapea_banneri

SYTY-festivaali on tullut takaisin!

22. – 24.4.2022 SYTY-festivaali palaa parempana ja eläväisempänä kuin koskaan! Kahden pitkän etäilyvuoden jälkeen on aika nauttia ja hengittää teatteria livenä Rovaniemellä. 41. SYTY-festivaali kokoaa 14 upeaa ylioppilasteatteria ja satoja teatterin ystäviä ympäri Suomen yhteen kokemaan teatteria parhaimmillaan. Tiedossa on huikea kattaus ylioppilasteattereiden esityksiä, sielua hivelevää off-ohjelmistoa, elämyksiä ja vuoden parhaat iltabileet!

Tämän tapahtumasivun kautta saat ensimmäisten joukossa lisätietoa tapahtumasta, lipuista ja paljosta muusta! Pysy kuulolla!

Festari-info:

”Abua! Kaikki on kadonnut!” Ei hätää – festrari-info auttaa osoitteessa Urheilukatu 1, Kulttuuritalo Wiljamilla. 🙂

Aukioloajat:

PE: klo 15-22 // LA: klo 10-21 // SU: 10-15

Osta lippusi heti!

Lippukaupassa on myynnissä lippuja kaikkiin SYTY-festivaalin teatterinäytöksiin. Lisäksi kaupasta voi ostaa Festivaalipassin, jolla saat alennusta kaikista viikonlopun näytöksistä! Kaupasta saat ostettua myös iltabileliput!

(Huom. Off-ohjelmistona olevan LoimuSpeksin näytöksen liput ostettavissa erikseen täältä )

PYSTYBAARI WILJAMI

Tanssiteatteri Rimpparemmi huolehtii Kultturitalo Wiljamissa pystybaarin anniskelusta! Tervetuloa nautiskelemaan!

Screenshot 2022-04-20 at 21.16.11

Ohjelmistoesittely

Haltija-keiju-merenneito-maailman-vahvin-TYTTÖ

Haltija-keiju-merenneito-maailman-vahvin-TYTTÖ

Lapin ylioppilasteatteri

Perjantai 22.4. klo 17.00
Kulttuuritalo Wiljami
Kesto: 1h
Käsikirjoitus & Ohjaus: Maiju Saikkonen

 

“Jos lentäminen on mahdollista, niin miksi vitussa me kaikki kävellään?”
Viisitoista vuotta sitten Malla näki teatterissa Peter Panin ja päätti opetella lentämään. Opettelu vei hänet Rovaniemen teatterilavojen satumaailmaan, jossa hän kasvoi, eksyi ja oppi, mitä lentäminen todella on.
Vuoden 2020 harrastajateatteriksi ja vuoden lappilaiseksi nuorisoseuraksi valittu Lapin ylioppilasteatteri tuo lavalle virkistävän kasvutarinan, joka nappasi SHT:n Kantaesityspalkinnon 2022.
Haltija-keiju-merenneito-maailman-vahvin-TYTTÖ teoksessa kasvetaan aikuiseksi, mutta unohtamatta rakkautta kotikaupunkiin ja uskoa lentämiseen. Pitkästä aikaa ylioppilasteatterin lavalla nähdään musikaali, joka tuo katsojille ripauksen taikaa arjen keskelle.
K-12

Ouroboros

Ouroboros - Luopumisharjoituksia

Ilves-Teatteri

Lauantai 23.4. klo 10.00
Lappia-talo, Kero-sali
Kesto: 2h

 

Ouroboros – Luopumisharjoituksia on nautinnollisen riehakas kiiraskylpy. On vaikea osoittaa hetkeä, jolloin siirtyy siihen tai siitä pois.

Ja tavaraa on kaikilla mittapuilla paljon: ankeriaita, aikaa, pinttymiä, jätevesiä, Sargassomerta ja aavikkoa. Mitä tahansa, kunhan sitä on liikaa.
Loppujen aluksi haluaisin tietää, miksi täällä on aina niin sotkuista? Voisiko ylläpito aktivoitua? Kuka sua kylvettää?

Esitys on löytänyt inspiraationlähteensä Patrik Svenssonin kirjasta Ankeriaan testamentti.

Tyhjän päällä

Tyhjän päällä

Lapin ylioppilasteatteri

Lauantai 23.4. klo 14.00
Lappia-talo, Saivo-sali
Kesto: 1h 15min

OFF-OHJELMISTOA

Viime kesänä Lapin ylioppilasteatterin Tyhjän päällä -improvisaatioryhmä syntyi uudelleen monen vuoden tauon jälkeen. Ryhmä on ehtinyt pitämään kaksi esityskautta ja tilaustyönä yksityisnäytöksen ja nyt he palavat innolla päästä SYTY-yleisön eteen.

Mitä kuusi näyttelijää ja yksi rumpali voi saada aikaan tunnissa? No musikaalin tietysti. Se, että minkälainen musikaali on kyseessä selviää yleisölle ja näyttelijöille vasta paikan päällä.

Tervetuloa nauramaan meidän kanssa!

Rooleissa

Rooleissa

Lappeenrannan ylioppilasteatteri ActI ry

Lauantai 23.4. klo 17.00
Lappia-talo, Saivo-sali
Kesto: 1h 15min

 

Keitä olemme, kun olemme suhteessa toisiin? Olemmeko ketään, kun emme ole? Lappeenrannan Ylioppilasteatterin aktiivit ovat vuoden verran työstäneet esitykseksi tekstejä ihmiselämän muuttuvien roolien teemoista. Varsinkin poikkeustilan aikana on täytynyt pysähtyä kysymään, mitä silloin tapahtuu, kun normaalit roolit pudotetaan pois. Seuraako vapautus, jatkuuko oravanpyörä, jatkuvatko häpeä ja muut hankalat tunteet? Onko leikille aikaa ja tilaa?

Rooleissa on kolmen erillisen osan kokonaisuus, jossa aihetta käsitellään eri näkökulmin ja eri tyylilajein.

Joka päivä on Antin tarina. Antti on yksi meistä, tavallinen kulkija, jolla menee ihan hyvin. Kellokortti leimataan ajallaan, ja kotona odottavat puhtaat astiat. Kuinka kauan ihminen jaksaa rutiinien suossa? Minä yks kaks kol kertoo ihmisen roolien keskinäisestä tasapainosta ja tuon tasapainon järkkymisestä. Kun työ-minä valtaa liikaa alaa, ei elämään jää enää tilaa sille leikkisyydelle, joka sisällämme asuu. Testamentti kysyy, mitä ihmiseen jää, kun sosiaalisten roolien ja suhteiden paine otetaan pois. Toivon, pelon ja häpeän rajapinnat murtuvat anteeksiannosta. Hyväksymisestä ja luopumisesta rakentuu tila, jolle ei ole vastinetta sanoissa.

Työryhmä: Tiia-Lotta Pekkanen, Juho Leskinen, Maisa Aaltonen, Mirika Knuutila, Mitja Hokkanen, Masi Kähkönen, Maria Malmström, Annastiina Rintala, Tuukka Falkenberg

Tyttö tinapurkissa

Tyttö tinapurkissa

Jyväskylän ylioppilasteatteri

HUOM!! PERUTTU

Lauantai 23.4. klo 17.00
Lappia-talo, Kero-sali
Kesto: 2h

 

Jyväskylän ylioppilasteatterin kevään ensi-ilta kaataa perheidyllin kulisseja. Tennessee Williamsin Kissa kuumalla katolla -klassikosta inspiroitunut kantaesitys kertoo umpikujista ja elämättä jääneistä elämistä. Näytelmä on kertomus eksistentiaalisesta kriisistä ja ajan rajallisuudesta sekä säilykepurkkitehtaasta, joka uhkaa purkittaa niin vapauden kuin sitä tavoittelevatkin.

Pikkukaupunkiin ajautunut Katti ja tehtaanjohtajan etäinen poika Brenkku. Laastarisuhteeseen jämähtänyt pariskunta, jotka molemmat haikailevat kadonnutta läheisyyttä. Kuolemansairas isä, perhettään kuin pörssiyhtiötä pyörittävä äiti ja hiljaa kypsyvä sisar sekä julkisivu, joka ei saa säröillä. Alakuloinen tasapaino särkyy, kun ilmaan jääneille asioille tulee yllättäen takaraja. Aika ja olemassaolo, mennyt ja tuleva saavat uudet mittasuhteet, ja perheenjäsenet yrittävät ottaa askeleen kohti onnea.

Lavalla ja lavan takana nähdään kymmenen uutta jyttiläistä, jotka on valittu syksyllä 2021 teatterin jäseniksi. Näytelmän on ohjannut ja käsikirjoittanut jyttiläinen Riku Suonio, jonka ohjaama Broken Heart Story osallistui Lappeenrannan festareilla vuonna 2019.

Avaruuslaiva X AE A-XII:n tapaus

Avaruuslaiva X AE A-XII:n tapaus - Elähän sie hättäile

LoimuSpeksi

Perjantai 22.4. klo 19.00
Lappia-talo, Saivo-sali
Kesto: 3h

OFF-OHJELMISTOA *Huom! Liput ostettava erikseen täältä

Speksi on ratkiriemukas opiskelijateatteripläjäys, jossa yhdistyy vuorovaikutuksellinen komedia, improvisaatioteatteri sekä näyttävät musiikki- ja tanssinumerot. Erityisen speksistä tekevät OMSTART-huudot, joiden avulla yleisö pääsee vaikuttamaan esityksen kulkuun. Speksissä jokainen esitys on ainutkertainen ja täynnä yllätyksiä!
Koronavuosien speksittömyyden jälkeen on vihdoin aika nostaa esirippu. Keväällä 2022 Rovaniemellä nautitaan speksistä jo kymmenettä kertaa, eli kyseessä on historiallisen henkeäsalpaava juhlavuoden spekstaakkeli. Sano minun sanoneen, tätä ei kantsi missata. LoimuSpeksi esitetään Lappia-talon kellariklubi Saivossa, jossa yleisöä palvelee baari läpi illan – tarjolla unohtumattomia elämyksiä, raikkaita virvokkeita ja purskahtelevia nauruja.
Juhlavuoden LoimuSpeksissä hypätään Avaruuslaiva X AE A-XII:n kyytiin. Luvassa on intensiivinen murhamysteeri unohtamatta vauhtia, vaarallisia tilanteita, täysin absurdeja sattumia ja ripausta romantiikkaa. Se kysyy, mikä on rahan arvo, mikä ihmeen 42, voiko androidi rakastua, onko avaruudessa elämää ja ennen kaikkea: kuka on murhaaja?

Häpeä

Häpeä

Tampereen ylioppilasteatteri

Lauantai 23.4. klo 12.00
Kulttuuritalo Wiljami
Kesto: 1h 45min

 

Häpeä on tunne, joka saa posket punoittamaan, maan jalkojen alta sortumaan ja sydämen jyskyttämään. Ajatukset vilisevät: kunpa voisin toimia toisin tai olla toisenlainen. Mitä kaikkea ihmiset tekevätkään häpeää välttääkseen tai sitä vastaan kapinoidakseen?
Tampereen Ylioppilasteatterin näytelmä HÄPEÄ käsittelee ihmisten kiemurointeja häpeän tunteessa. Häpeä kuuluu osaksi elämää, se ohjaa ihmisiä ja yhteisöjä toimimaan halutulla tavalla. Pahimmillaan häpeä kuitenkin hallitsee toimintaamme häkkimäisinä rajoituksina.

Esityksen jälkeen on mahdollisuus osallistua keskustelutilaisuuteen, jossa voit jakaa näytelmästä heränneitä ajatuksia ja omia kokemuksiasi häpeästä. Keskustelutilasuuden kesto on noin 30 minuuttia.

Suunnittelematon murha

Suunnittelematon murha

Oulun ylioppilasteatteri

Lauantai 23.4. klo 12.00
Lappia-talo, Saivo-sali
Kesto: 1h

OFF-OHJELMISTOA

K-15

Oulun Ylioppilasteatterin upea uudelleennimetty improryhmä Impronium tuo lavalle klassisen arvoituksellisen murhamysteerin improvisaation keinoin. Lavalla tapahtuu murha ja syyllinen on vapaalla jalalla. Mikä tarina on tapahtuneen taustalla, miten muut hahmot kytkeytyvät uhriin, kuka on vain sivullinen ja kuka lopulta syyllinen?

Impronium luo kiehtovaa tarinaa esityshetkellä eikä kukaan tiedä vastauksia etukäteen. Kohtalot ja motiivit selviävät näytelmän edetessä. Jokainen esitys on ainutlaatuinen. Näytelmä on saanut inspiraatiota Agatha Christien teoksista ja Hideout Theatren murhamysteeristä.

Kolkyt

Kolkyt

Oulun ylioppilasteatteri

Lauantai 23.4. klo 14.00
Lappia-talo, Kero-sali
Kesto: 30min

 

“Mut on paiskattu johonkin ihme tilanteeseen, ens kerralla
haluan hypätä itse”

Ero käynnistää Noorassa prosessin joka saa hänet pohtimaan valintojaan. Millaista olisi deittailu sovellusten maailmassa? Olenko yllättävästi eroottinen?

Lyhytnäytelmässä seurataan yhden illan tapahtumia ystävysten pyristellessä irti yhteiskunnan odotuksista.

Huumoria tihkuvan näytelmän lavalla loistavat Oulun ylioppilasteatterin uudet tulokkaat.

Eksyneet

Eksyneet

Helsingin Kellariteatteri

Lauantai 23.4. klo 16.00
Kulttuuritalo Wiljami
Kesto: 40min

 

Piilosilla juokset
seljan tuoksu vaatteissa
ja katveen sylist’ löydät
piilopaikan parhaimman.

Vaan etpä tiedä, kulta
kun oot ylittänyt rajan
kun jalka kohtaa metsämaan
ei sieltä koskaan palaa.

Ei auta huutaa äitiä
tai suunnanvaihto toiseen.
Mättäät muuttaa muotoaan
ja polut katkee kesken.

Kun suljet silmäs lepohon
ain’ saman unen näät
mis’ juokset kantapääsi rikki
silti, nalkkiin jäät.

EKSYNEET on ensemblevetoinen absurdi komedia, joka ei noudata maailman lainalaisuuksia. Tämä ei ole lastennäytelmä.

Murha teatterissa

Murha teatterissa

Joensuun ylioppilasteatteri

Lauantai 23.4. klo 19.00
Kulttuuritalo Wiljami
Kesto: 1h 30min (sis. väliajan)

 

Murha teatterissa on Oona ja Teemu Heikkisen käsikirjoittama, säveltämä ja ohjaama absurdi musiikkikomedia, jossa ratkaistaan murhamysteeriä eräässä ajassa erään teatterin kulisseissa, jossa eräät henkilöt ovat päättäneet tehdä elämänsä näytelmän.

Joku murhataan teatterissa, mutta kuka? Kuka murhasi teatterissa? Miksi joku murhaisi teatterissa?

Kielletty hedelmä

Kielletty hedelmä

Ylioppilasteatteri

Sunnuntai 24.4. klo 11.00
Kulttuuritalo Wiljami
Kesto: 2h 20min (sis. väliajan)

 

Mikä on se, jota tavataan kutsua (osin virheellisesti) “naisen sukuelimeksi”? Siis rehellisesti, mikä se oikeastaan on ja miksi, MIKSI, ihmiskunnalla on niin järkyttävän monimutkainen viha-rakkaussuhde juuri tähän kehonosaan?

Ylioppilasteatterin Studiossa nähdään joulukuussa kaikkien aikojen pilluspektaakkeli kun Liv Strömquistin sarjakuva Kielletty Hedelmä muuntautuu teatteriesitykseksi. Esitys käsittelee mm. römpsän riivaamia miehiä, häpyhuulia, orgasmia, kuukautisia ja häpeää.

Miksi NASA ajatteli, että jopa avaruusoliot tuntisivat olonsa epämukavaksi, jos näkisivät vulvan kuvassa? Miten Sigmund Freudin haitallinen bromance pilasi erään naisen elämän? Miksi Prinsessa Ruusunen on kuukautiseepos vailla vertaa?

Kielletty Hedelmä on Ylioppilasteatterin syksyn 2021 uusien jäsenten ensimmäinen produktio ja teoksen Suomen kantaesitys.

Alkuperäisteos: Liv Strömquist
Suomennos: Helena Kulmala
Dramatisointi: Jenni Korpela, Elena Rekola ja Reetta Kinnarinen
Ohjaus: Jenni Korpela
Ohjaajan assistentti: Reetta Kinnarinen
Valosuunnittelu: Rita Löytty
Musiikki ja äänisuunnittelu: Edit Viljamaa
Lavastus: Mia Määttä
Pukusuunnittelu: Saana Miettinen
Maskeeraus: Frida Krohn
Graafinen ilme: Meri Luukkanen
Promokuvat: Veera Kontula
Trailerin kuvaus ja editointi: Sanni Riihimäki
Tuotanto: Tommi Kokkonen
Tuotannon assistentti: Elena Kantinkoski
Yleisötyö: Mona Huczkowski ja Maaria Sainio
Näyttämöllä: Oskari Eskola, Roope Kovalainen, Heidi Lalli, Miika Luukko, Linda Manelius, Suvi Mäkinen, Tiina Romppainen, Clarissa Rosi, Sulo Siikaranta, Netta Simola, Velma, Tiusanen, Fanni Vihersaari ja Maria Viitanen

Raadit

Kaikkia virallisessa ohjelmistossa olevia näytelmiä tulee katsomaan ammattilaisista koottu raati. Jokaisella raadilla on myös sihteeri.

Raadit antavat jokaiselle produktiolle palautetta esitysten jälkeen. Raatien toimesta valitaan viimeisen 3 vuoden ajalta yksi näytelmä, joka saa Vuoden kantateksti -palkinnon. Palkinto jaetaan sunnuntaina päätösseremoniassa!

RAATI 1: Katja Gauriloff, Janne Rosenvall ja Vili von Nissinen 

RAATI 2: Hannu Friman, Liisa Penttilä ja Olli Halttu

RAATI 3: Jonne Suopajärvi, Tenka Issakainen ja Helmi Järvensivu