84 PÄIVÄÄ

”Mutta sinähän halusit abortin. Miksi sitä silloin pitäisi käsitellä?”

Abortti sekä sen ympärillä vellovat ajatukset, tunteet ja pelot tuntuvat olevan edelleen tabu, josta ei saa puhua. Ainakin näin kuvaavat monet, joita asia koskettaa. Aikana, jona abortti jakaa edelleen mielipiteitä moneen suuntaan, on vaikea tietää, mitä on oikeus tuntea. Saako aborttia surra, jos sen on itse valinnut? Saako mies tuntea mitään, koska hänellä ei ole päätösvaltaa? Entä saako olla katkera toisen abortista, jos oma lapsettomuus on biologisesti tai yhteiskunnan toimesta haastavaa tai mahdotonta? Saako aborttia surra vain, jos sitä katuu? Kysymyksiä ja tunteita on loputtomasti, eikä tahoja niiden purkamiseen tarjota kovinkaan paljon kuin keskustelupalstoilla, joissa syyllistäminen, riitely, ymmärtämättömyys ja tietämättömyys ajavat ihmiset vastakkain.

”84 päivää” on teos, joka kerää yhteen joidenkin ihmisten kokemuksia, pelkoja ja sanomatta jääneitä lauseita näyttämölle. Kollaasimainen tunteiden kirjo muuntuu lavalla tarinaksi pariskunnasta, jossa kauan odotettu ilo raskaudesta vaihtuu hämmennykseen, kun toinen osapuoli alkaa epäillä omaa haluaan vanhemmuuteen. Pariskunnan käänteitä seuraa vierestä joukko läheisiä, joille kaikille lapsettomuus ei ole ollut oma valinta. Tunteiden kirjo on laaja, mutta saako niitä ilmaista ja miten?

”84 päivää” avaa vaietut tunteet, antaa oikeuden purkaa surua, vihaa, ja iloakin. Meillä kaikilla on oikeus tuntea.

Ohjaus ja käsikirjoitus: Maiju Saikkonen

10.2. Perjantai – ENSI-ILTA
12.2. Sunnuntai
15.2. Keskiviikko
18.2. Lauantai
22.2. Keskiviikko
24.2. Perjantai
25.2. Lauantai

Esitykset alkavat aina kello 19:00.
Liput: 5/8€

Kuvat: Maiju Kettunen